LES FIGURES (vestimenta i la evolució)

Igualada és una de les ciutats de Catalunya amb mes gegants. A Igualada, els gegants, representen un barri o bé un símbol de la ciutat com és la indústria adobera o la del tèxtil.

Els gegants d’Igualada es divideixen en 5 grups diferents:en els gegants que ho formen: la Conxita la Teixidora, en Tonet el Blanquer, els gegants de Sant Ignasi, els gegants del poble sec i els gegants de la font vella.-en els gegantons que ho formen: en Tomeu i la Pia.-en els Capgrossos esta format per: en Rufus el Traginer, en Martingales el Músic, la Petra l’Encantadora i en Mosca l’Aviador. -en els nans que s’anomenen: el nen, la nena, el Pinxo, la Iaia, en Grouxo i en Panxo.-i l’últim grup es format per l’àliga

 

 

 

 

 

 

 

Aquí teniu algunes curiositats sobre algunes figures:

 • Conxita la teixidora: Va ser construïda per Lluís  Traveria, a l’any 2002. És una geganta portada només per dones. Es muller d’en Tonet el Blanquer i mare de la Pia i el Tomeu. Pesa 35 kg i d’alçada fa 331 cm.

Resultat d'imatges de conxita la teixidora

 • Tonet el Blanquer: També va ser construït per Lluís  Traveria, a l’any 2001. Porta el nom de Tonet el Blanquer perquè treballa de blanquer en el barri adober de la ciutat, el Rec. Aquest gegant es pot veure únicament dissabte, diumenge i dilluns “els dies que no treballa”. Les seves mans son de goma, ja que així al ballar es mouen perquè se li separen del cos. És portat només per homes. És el marit de la Conxita la teixidora i pare de la Pia i el Tomeu. Pesa 45 kg i fa una alçada de 370 cm.

Resultat d'imatges de tonet el blanquer

 • Pia i Tomeu: Com els altres dos, van ser construïts per Lluís  Traveria, a l’any 2005. Els seus noms són dedicats als patrons de la ciutat, Tomeu a Sant Bartomeu i Pia de Pietat. Van néixer amb una barra de pa sota el braç ja que els seus padrins són el Gremi de Flequers de l’Anoia. A diferència del gegant als gegantons se’ls hi veu les cames. La seva colla és formada per joves. Pesen 15 kg i fan una alçada de 330 cm (aproximadament amb el portador).

Imatge relacionada

 • L’Àliga d’Igualada: Com tots els altres esta construït per construït per Lluís  Traveria, a l’any 2000. L’Àliga és la única figura que pot entrar dins la basílica de Santa Maria. Es creu que antigament ja hi havia una àliga a la ciutat. L’Àliga és una figura festiva que només podien tenir les localitats emmurallades com Igualada. Pes 35kg i té una alçada de 145 x 230 x 120 cm.

Resultat d'imatges de aliga igualada

 • El gegant i la geganta: Pes: Gegant 70 kg. i la geganta 65 kg.

  Alçada: medeixen 3,80 metres.

  Any de construcció: 1943

  Constructors: Taller El Ingenio de Barcelona adquirits a Casa Paquita

  Música i ball:  Actualment tenen dos balls. El vell té una música d’autor anònim i el ball fou creat per Dessota. El nou ball
  estrenat l’estiu de l’any 2016 té una dansa creada per Lluís Ardèvol. La música va ser creada pel calellenc Aniol Noguera i és escrita per gralla i timbal i tracta de tres parts, l’entrada, el valset i la corranda.

  Història: Antigament portaven un vestit de la dècada dels 70 que l’any 2013 van ser reemplaçats pels actuals vestits dissenyats per Susana Maldonado i inspirats en l’escut de la ciutat, el blau de l’aigua d’Aqualata, el blanc, el vermell i el daurat. Els teixits són de vellut i l’endamascat, amb presència de pell i punt, producte típic de la ciutat. Els antics vestits diuen pell cedida per l’empresa Fontanelles i Martí i el mocador de puntes va ser cedit en gentilesa de l’Associació de Puntaires d’Igualada.

Resultat d'imatges de gegant i geganta igualada

si voleu saver més sobre altres figures, o aquestes mateixes entreu aquí!!

Gegantons

Àliga

Capgrossos

Nans

Gegants